Doorlopend krediet

Door | 30 november 2012

Als je geld wilt lenen kan er gekozen worden voor een doorlopend krediet. Dit is te herkennen aan een aantal kenmerken, die zo worden besproken. Maar wees er altijd op alert dat geld lenen geld kost, je wordt er nooit beter van want de rente die je nu eenmaal moet betalen ben je ook echt kwijt. Toch kan het nodig zijn in bepaalde situaties dat je geld gaat lenen, het kan zijn dat je even geen geld hebt en dat je betalingen moet doen, dan kan het een goede uitkomst zijn, van tijdelijke aard.

Wat is doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is te herkennen aan een aantal kenmerken. Er is hierbij sprake van een kredietlimiet, er is geen vast leenbedrag waar over wordt gesproken. Je betaalt hierbij alleen rente over het bedrag dat je op hebt genomen en de rente staat niet vast. Er is een variabele rente die door wordt berekend. Dat betekent dus dat je soms een lage en soms een hoge rente moet betalen over het geleende bedrag. Als je bedragen weer af hebt gelost dan kun je deze wanneer deze binnen je kredietlimiet zitten weer opnieuw opnemen. Daarnaast kun je ook boetevrij aflossen en dat is wel een groot voordeel. Bij de meeste leenvormen kan dat niet, omdat de kredietverstrekker hierdoor niet alle rente kan innen waar hij op had gerekend. Je weet nu wat de voordelen zijn van een doorlopend krediet, je kunt er nu ook een afsluiten maar doe het alleen wanneer dat echt noodzakelijk is.

 

Voordelen van doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft als voordeel dat je geld dat je weer hebt afgelost ook weer opnieuw op kunt nemen wanneer dat nodig is. Vind je dat een prettig idee? Dan kun je kiezen voor een doorlopend krediet want zo heb je altijd wat achter de hand namelijk dat je geld op kunt nemen wanneer dat nodig is. Vaak hebben mensen een kredietlimiet maar dat hoef je niet in een keer te besteden. Je kunt een limiet nemen van 10.000 euro. Als je dan 3.000 euro opneemt dan betaal je ook alleen over deze 3000 euro rente. Als je dan alles af hebt gelost dan kun je weer die 3000 euro opnieuw lenen, maar in de tussentijd kun je ook de 7000 euro die open staan lenen en daar weer je voordeel mee doen voor bijv.  leuke aankopen, maar let op! Ook daarover betaal je weer rente en ook dat moet weer binnen een vaste tijd terug worden betaald. Geld lenen is ook met een doorlopend krediet altijd een risico want je moet het ook terugbetalen. Maar wanneer je geen andere uitweg ziet en nu even dringend geld nodig hebt, kan een doorlopend krediet een prima oplossing zijn. Je gaat, als je salaris, een bonus, de kinderbijslag of iets dergelijks binnen is, alles in één keer terugbetalen als je kunt en dan kun je het geleende bedrag dus boetevrij aflossen en dat geeft je wel een aantal voordelen want dan ben je in één keer van de schulden af en je hoeft geen rente meer te betalen. Je bent vrij van je schuld!