Doorlopend krediet hypotheek

Door | 15 maart 2011

Wanneer u een hypotheek heeft afgesloten dan heeft u als het goed is het huis van uw dromen aangeschaft. Maar na verloop van tijd begint u dingen te zien aan uw huis die u irriteren. Zo vindt u bijvoorbeeld de tegels in de badkamer niet meer mooi of gewoon heel de badkamer niet. Of misschien bent u wel toe aan een nieuwe keuken of een verbouwing in uw tuin. Echter weet u van tevoren niet zo goed hoeveel geld u hier kwijt aan gaat zijn. U kunt dan een doorlopend krediet naast uw hypotheek afsluiten.

 

Effect doorlopend krediet op het afsluiten van een hypotheek

Het kan ook zo zijn dat u momenteel een doorlopend krediet heeft lopen en dat u graag een hypotheek af zou sluiten. Het hebben van een doorlopend krediet heeft echter invloed op het wel of niet krijgen van de hypotheek. De rentelasten die u aan het doorlopend krediet kwijt bent, gaan namelijk ten koste van uw draagkracht. Uw hypothecaire lening zal dan dus lager uitvallen. Wilt u echter de maximale hypotheek afsluiten die in de buurt komt van uw maximale draagkracht dan kan het doorlopend krediet echter een reden zijn om u de hypotheek niet te geven.

Hoe streng elke kredietverstrekker kijkt naar het doorlopend krediet bij het afsluiten van een hypotheek is niet te zeggen. Het kan daarom zo zijn dat uw hypotheekadviseur u aanraadt om voor de zekerheid het doorlopend krediet dat u nog heeft lopen af te sluiten. U wordt dan niet onaangenaam verrast met een afwijzing van uw hypotheekaanvraag. Als u de hypotheek eenmaal gekregen heeft dan kunt u natuurlijk altijd het doorlopend krediet opnieuw aanvragen.