Doorlopend krediet afsluiten of oversluiten

Door | 15 maart 2011

Afsluiten doorlopend krediet is het aangaan van een nieuwe overeenkomst voor een doorlopend krediet. Oversluiten van een doorlopend krediet is niet hetzelfde als afsluiten doorlopend krediet maar het het omzetten van een doorlopend krediet met een variabele rente naar een doorlopend krediet met een vast rentetarief, bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Het oversluiten van een doorlopend krediet gebeurt doorgaans in tijden waarin de marktrente relatief laag is. Een vaste lage rente is immers aantrekkelijker dan een variabele rente. Afsluiten doorlopend krediet vindt altijd wel plaats omdat dit meer afhankelijk is van de situatie en de behoefte aan geld.

 

Waarom doorlopend krediet afsluiten of oversluiten?

Het oversluiten van een doorlopend krediet is bovendien aantrekkelijk wanneer je meerdere leningen hebt lopen. Je kunt dan één of meerdere leningen oversluiten. Je betaalt over meerdere kleine leningen doorgaans meer kosten in de vorm van rente dan wanneer je één grote lening zou afsluiten. Je kunt de leningen oversluiten naar één kredietverstrekker waardoor je in feite één grote lening creëert. Hier ga je dus een groot doorlopend krediet afsluiten. Een krediet waarin alle andere leningen zijn opgenomen. Doordat het een doorlopend krediet is kan je zelf bepalen wanneer je gaat terugbetalen. Heb je iets over dan betaal je terug. Bij een doorlopend krediet afsluiten wordt er geen afspraak gemaakt voor aflossing.

 

Kosten bij een doorlopend krediet afsluiten of oversluiten?

Er zijn doorgaans oversluitkosten of administratiekosten verbonden aan het oversluiten van een doorlopend krediet. Je huidige kredietverstrekker kan in sommige gevallen bovendien een boete in rekening brengen wegens gemiste inkomsten. Hier is meestal geen sprake van, maar het is verstandig dit voor de zekerheid te controleren in de voorwaarden van je huidige krediet. Een doorlopend krediet oversluiten kan dus aanzienlijk wat kosten met zich meebrengen. Het is dus van belang om goed te weten te welke kosten er mee gemoeid met een doorlopend krediet oversluiten. Bij een doorlopend krediet afsluiten heb je te maken met eigenlijk gezien maar 1 kostenpost. Dat is met name de afsluitprovisie. Aanbieders kunnen het anders verwoorden maar het komt bij een doorlopend krediet afsluiten op hetzelfde neer. De kosten voor het behandelen van een doorlopend krediet afsluiten. Deze kosten kunnen vrij hoog oplopen tot wel 2-3% van de hoofdsom van een doorlopend krediet afsluiten. De meest gangbare afsluitprovisie bij een doorlopend krediet afsluiten is ongeveer 1%.

 

Bijkomend nadeel bij doorlopend krediet afsluiten of oversluiten!

Een bijkomend nadeel waar veel kredietnemers mee te maken krijgen bij het oversluiten van een of meerdere leningen is dat men ook maar meteen een hogere lening afsluit. De totale schuld zal dan vanzelfsprekend toenemen. Hierdoor betaal je meer rente en wordt het voordeel van het oversluiten direct opgeheven. Het is bovendien mogelijk dat de nieuwe kredietverstrekker een langere looptijd hanteert over het nieuwe krediet. Dit houdt in dat je per maand minder hoeft te betalen omdat de totale kosten worden verspreid over een langere periode. Het totale bedrag dat je moet betalen is vaak hoger omdat je langer bezig bent met het aflossen. Er wordt vaak gesproken over optisch voordeel omdat het in eerste instantie gunstig lijkt, dankzij de lagere maandlasten, maar achteraf ongunstig is omdat de totale lasten hoger uitvallen.