Een doorlopend krediet vergelijken

Door | 15 maart 2011

Doorlopend krediet wat is dat? Een doorlopend krediet is een leenvorm voor particulieren die doorgaans gebruikt wordt voor uitgaven waarbij van te voren niet bekend is hoeveel geld er precies nodig is, bijvoorbeeld bij de aanleg van een tuin of een verbouwing. Het doorlopend krediet is een flexibele leenvorm die gekenmerkt wordt door een variabele looptijd, een flexibel termijnbedrag en variabele rente. Het doorlopend krediet biedt kredietnemers bovendien de gelegenheid vroegtijdig af te lossen zonder boete. Het reeds afgeloste bedrag kan bij deze leenvorm bovendien opnieuw worden opgenomen. Het doorlopend krediet wordt daarom ook wel een continue krediet genoemd.

 

Voordeel van een doorlopend krediet

Een groot voordeel van het doorlopend krediet is het feit dat je alleen rente hoeft te betalen over het daadwerkelijk geleende bedrag. Je hoeft dus geen rente te betalen over het maximale bedrag dat je kunt lenen. De rente is variabel, de rente verandert namelijk mee met de marktrente. De rente over het doorlopend krediet is echter niet alleen afhankelijk van de marktrente. Ook de hoogte van de lening, de looptijd van de lening, het persoonlijk risico en aanvullende verzekeringen spelen een rol. De rente is het laagst bij een lage marktrente, een laag leenbedrag, een laag persoonlijk risico en weinig aanvullende verzekeringen. De hoogte van de rente is dus erg persoonsafhankelijk.

 

De rente van een doorlopend krediet

De rentetarieven kunnen echter ook per kredietverstrekker behoorlijk verschillen. Het is dan ook erg belangrijk om, voordat je een doorlopend krediet afsluit, goed te vergelijken. Op deze manier kun je het meest voordelige doorlopend krediet vinden. Wees niet bang om concrete vragen te stellen. Op die manier kun je duidelijkheid verkrijgen over je persoonlijke situatie. Vergelijk doorlopend krediet door je eisen en wensen op papier te zetten, offertes aan te vragen en aan de hand van de lijst een aantal kredietaanbieders te vergelijken. Wanneer je vervolgens een doorlopend krediet afsluit weet je zeker dat deze goed aansluit op je persoonlijke wensen.